Winterbanden, wel of niet nodig?

Geplaatst op 12 november 2013 door Autobanden Prijsvechter

Zijn winterbanden echt wel nodig?

Steeds vaker hoor je dat het geadviseerd wordt om winterbanden op je auto te laten leggen voor betere grip. Is dit echt wel nodig of word geprobeerd de mensen extra geld uit hun zakken te kloppen? Kijk hier in welke landen ze zelfs verplicht zijn, goed om te weten voordat je op wintersport vertrekt.
Zijn winterbanden echt wel nodig?

Wat wordt er beweerd over winterbanden?

Banden vormen het enige contact van je voertuig met de weg en zijn daarom erg belangrijk voor de veiligheid in het verkeer. Winterbanden geven meer grip op de weg bij koud en nat weer. Ze zijn veiliger bij sneeuw en ijzel, maar ook op koude regenachtige dagen.
 Winterbanden zijn in sommige landen verplicht bij rijden onder winterse omstandigheden.

Wat zijn de kenmerken van winterbanden?

Winterbanden hebben een dieper en grover profiel en de banden zijn gemaakt van een speciaal soort rubber, dat zachter is en blijft bij koude temperaturen,  waardoor er een betere grip ontstaat op nat en glad wegdek.

Mijn zomerbanden zijn net nieuw en hebben een goed profiel, dat is ook veilig?

Onderzoek heeft gestaafd je met winterbanden, bij temperaturen onder de 7 graden een aanmerkelijk kortere remweg hebt, dan met zomerbanden. Bij een snelheid van 80 km per uur kan dit een verschil maken van wel 40 meter. Dit is te verklaren door het soepel blijven van het rubber bij temperaturen onder de 7 graden en door het aangepaste profiel van de band. Een winterband heeft brede groeven, waardoor water en smeltende sneeuw goed wordt afgevoerd. Tegelijkertijd heeft de winterband fijne lamellen, die goede grip op de weg bevorderen.

Reacties

Reactie plaatsen

Reactie plaatsen

Terug naar blog